Nak Kulit Kekal Bersih? Jom Cuba Arang Aktif Dengan 4 Cara Ini!

Nak Kulit Kekal Bersih? Jom Cuba Arang Aktif Dengan 4 Cara Ini!

Credit: healthline

Ramai orang cakap fasal charcoal sekarang ni tapi korang tahu tak kebaikan charcoal apa sebenarnya? Arang aktif aka karbon aktif ni lain dengan arang yang kita selalu pakai untuk BBQ tu. Dari segi proses, arang ni dipanaskan, dikeringkan dan oxidised dengan carbon dioxide atau steam.

Melalui proses ni dia dapat adsorptive ability untuk serap semua toksin dan bahan kimia yang ada dalam atau luar kulit.  Kiranya, banyak manfaat arang aktif ni dekat badan kita terutama sekali untuk kulit, tapi macam mana nak guna?

1. Buang semua kekotoran!

Ingat tak kita ada cakap fasal adsorptive ability? Ha, lain tau maksud dia dengan absorption sebab proses dia berbeza. Macam ni, bila activated charcoal dah dikeringkan semua, pori-pori kecil akan terbentuk atas permukaan arang. Dari situ dia akan serap dan buang semua kekotoran yang ada dekat kulit kita.  Power kan?

 

Nak Kulit Kekal Bersih? Jom Cuba Arang Aktif Dengan 4 Cara Ini!

Credit: Dr Jockers 

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217029, 217022, 217058″]
[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217022, 217029, 217058″]

2. Exfoliate secara lembut

Activated charcoal ni tekstur dia macam pasir halus, which is good untuk guna dekat kulit kita. Senang cerita, exfoliation ni dia singkirkan semua buildup atas permukaan kulit yang menyebabkan pori tersumbat, blemishes, dan kulit kita nampak tak sekata.

Pada masa yang sama, arang aktif ni juga akan bersihkan kulit kita (proses 2-in-1). Untuk korang yang ada kulit sensitif jangan risau, sebab tekstur dia yang halus tak akan sakitkan kulit kita.

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217546, 217550, 217554″]

3. Seimbangkan pengeluaran minyak di muka

Natural oil production penting untuk pastikan kulit kita kekal lembap, glowing dan bebas kedutan. Tapi, kulit berminyak ni dia senang attract kekotoran yang ada dekat sekitar kita. So, dengan arang aktif ni dapat tarik semua minyak keluar dan biarkan kulit kita kekal bersih!

 

Nak Kulit Kekal Bersih? Jom Cuba Arang Aktif Dengan 4 Cara Ini!

Credit: Pinterest

4. Kecilkan pori-pori

Pori yang terbuka atau enlarged pores akan byk simpan lebihan minyak dan kulit mati. Sebab tu bila ada pori besar, kulit kita akan nampak penat dan berumur. Jadi untuk kurangkan masalah tersebut, buatlah mask dan skrub daripada arang aktif!

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217558, 217563, 217567″]
Sebenarnya kalau cakap fasal kebaikan arang aktif ni, it will be endless! So, apa kata kita discover more dengan cuba produk yang ada activated charcoal ni. Dah pernah cuba ? Jangan lupa share dekat Just Kosme and spread the goodness of activated charcoal!