Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!

Pernah tak korang beli barang makeup set lengkap semua lepas tu tak sure nak start pakai yang mana satu? Ha, jangan risau tau sebab semua orang pernah lalui situasi macam ni so takpe, take your time to learn all about it through this checklist!


via GIPHY

Langkah 1: Moisturiser


Base makeup sangat penting and it’s
starts with moisturiser! Bila lepas kita mandi, natural oil kita jadi kurang sebab tu lah kena prep dengan moisturiser dulu. Kiranya ni untuk elakkan kulit daripada nampak patchy, kering dan flaky lepas letak foundation semua. 
[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”218014, 217214, 218019″]

Langkah 2: Primer


Lepas dah biar moisturiser serap dalam kulit dan pakai
sunscreen untuk lindung kulit daripada cahaya UVA dan UVB, sekarang kita move on to makeup part pula. Primer ni dia act as a barrier antara kulit dengan makeup and dia seal in your skincare products beforehead.

Sebenarnya primer ni ada macam-macam jenis, ada yang untuk tutup pori-pori, hydrating, illuminating dan color correcting. So, korang kena pilih based on your own preferences!

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”218024, 217590, 217636″]

Langkah 3: Foundation


Kalau ikutkan
trend makeup tahun ni, orang akan guna lightweight foundation sebab nak showcase natural look. Tapi it depends on diri masing-masing juga, tak kisahlah sheer, medium ataupun full coverage, foundation memang responsible  untuk tutup cela yang ada dekat muka kita.

Kalau korang nak tahu cara nak cari foundation, bolehlah refer dengan Nadia dekat Beauty Bawang with JustKosme ni. Salah satu tip yang kiteorg boleh bagi is cari foundation yang match dengan natural skin tone kita.


 

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”218029, 217243, 218031″]

Langkah 4: Concealer


Kalau korang selalu dengar lagu Frozen
Conceal, don’t feel, don’t let them know” dah tahu dah nak hide apa dengan concealer ni, blemishes and dark spots! So, tips dia untuk pilih concealer is choose warna terang sikit daripada kulit sendiri supaya, boleh tutup mata panda dan segala spots yang nak disembunyikan.


[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”218036, 217270, 218038″]

Langkah 5: Highlighter and Bronzer


Kalau korang nak skip dua benda ni pun tak pe tapi you know what, a little bit of highlighter and bronzer doesn’t harm you! Kalau korang pakai highlighter dia akan bagi that natural glow if letak dekat area yang betul macam atas cheekbones, bridge of the nose dan dagu.

Bronzer pula dia lebih kepada nak sculpt kita punya muka, dan enhance kan tan skin tanpa berjemur dengan matahari. Sebelum korang nak beli bronzer, pastikan korang tahu tona kulit korang cool, warm atau neutral dan tak beli dua warna gelap daripada tona kulit yang semulajadi!

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217615, 216626, 217890″]

Langkah 6: Blush

Pernah tau dulu jealous sebab orang lain kalau malu dia blushing, kalau kita satu pun warna apa pun tak nampak, frust! Tapi lepas dah tahu macam mana nak guna blusher ni terus tak tinggal rutin ni!

Selain buat kita nampak segar, blush ni juga boleh brighten seluruh wajah kita. Plus, blush ni senang sangat nak guna even kalau nak rushing pun, just ambil fluffy brush dan spread it naturally.

 

Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!
[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”217894, 216758, 216538″]

Langkah 7: Eyebrow Pencil

Ada orang cakap kalau kita kemaskan dan fill in eyebrow, kita tak payah susah-susah buat full face makeup. Eyh boleh pula macam tu? Yeap! Dia sama juga macam bilik kita. Kalau katil kita kemas, secara kesuluruhannya bilik pun nampak kemas.

Kalau baru je nak start belajar fill the brow, take your time sebab kita kadang-kadang akan overfill dan mungkin tak sama dengan kening sebelah. For beginners, kiteorang recommend untuk guna eyebrow pencil sebab boleh control pergerakan dengan lebih mudah.

 

Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!

Credit: IsaDora

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”218042, 218044, 218046″]

Langkah 8: Shadow, Liner & Mascara

Bila kita dapat kanvas kosong mesti kita nak fill in dengan kreativiti kita, sebab tu eyeshadow main peranan penting untuk bagi eyelids nampak attractive. Lepas dah blend the eyeshadow, apply the eyeliner. Ikut korang tau nak buat dramatic cat eye atau just simple line ikut aliran mata kita.

Kalau ikut turutan, mascara ni kena apply last sekali untuk dapat that volumnize look. Await camtu? Kalau rasa macam terlampau heavy sangat makeup, boleh buat pilihan sama ada nak letak eyeliner sahaja ataupun mascara.

[products columns=”4″ orderby=”title” order=”” ids=”217202, 217901, 216564, 217887″]

Langkah 9: Lipstick, Liner & Gloss

Dah elok-elok full makeup dekat bahagian atas muka sekarang, kita nak complete the look kita beralih dekat bahagian bibir pula. Sebenarnya banyak pilihan korang untuk yang bahagian ni sebab ada liquid lipstick, lip glosses and lipstick.

So, before nak apply mana-mana produk make sure to scrub dan hydrate your lips. Lepas tu baru apply lip liner dan step ni option je tau, ikut korang macam mana. Tapi orang cakap kalau guna lip liner, bibir korang akan nampak more define and lipstick korang akan tahan lama.

Tip untuk beginner adalah untuk beli lip liner berwarna neutral sebab korang boleh apply apa-apa warna lipstick atau liquid lipstick lepas tu.


[products columns=”3″ orderby=”title” order=”” ids=”216975, 217630, 216528″]

Kalau korang baru je nak start, boleh lah refer dekat checklist ni dulu! Percayalah lama kelamaan, tutup mata pun dah boleh buat and tak semestinya korang akan ikut sebulat-bulat step ni. Kalau korang dah settle ikut step ni, jangan lupa untuk post look dekat JustKosme.